Je bekijkt nu Een groene parel van rust: een klein dorpje als vakantiebestemming

Een groene parel van rust: een klein dorpje als vakantiebestemming

Wat hebben Parijs, Londen, New York en Rome gemeenschappelijk? Het zijn allemaal steden die je zou moeten bezoeken voor je sterft. Voor sommigen zijn deze citytrips de perfecte vakantie, maar anderen vinden steden te druk of gaan liever op zoek naar onbekende pareltjes. Voor hen kan Bazinval een geschikte vakantiebestemming zijn.

Bazinval is een klein Normandisch dorpje met amper 420 inwoners. Naast huizen en natuur vind je hier een schooltje, een kerk en een stadhuis dat bijna niet open is. Toch is dit kleine dorpje ook voorzien op toeristen, want ze hebben een camping. Met slechts 18 plekken kan je hier in alle rust genieten van de natuur die het dorp omringt. Avondanimatie of een café zijn er niet, dus ’s avonds is het er rustig. Je moet de camping wel delen met de inwoners, want daar vind je ook het sportveld en de gemeentelijke feestzaal.

Achtervolgd door everzwijnen
Een belangrijke factor die toeristen aantrekt is de rust. Er is weinig lawaai, dus je kan er nog echt de natuur horen. De inwoners zijn blij om toeristen te zien. Omaric Tétu woont in Bazinval en vertelt dat toeristen het dorp levendig maken. Ann Belaen gaat al 15 jaar met haar gezin kamperen in Bazinval. “Ik vind het leuk dat de inwoners altijd in zijn voor een praatje. Als je Frans praat, vinden ze dat een pluspunt. En nergens moet ik tijdens het lopen zoveel bonjour zeggen als daar.”

En over sport gesproken, Bazinval is ook perfect om te trainen. Ann vertelt: “Je kan er sporten in de natuur en de rust, maar het is wel lastiger door de vele heuvels. Als je wil zwemmen in zee moet je daar niet ver voor rijden en ook fietsers en mountainbikers kunnen zich in Bazinval amuseren. En er is plaats om te petanquen.” De vrouw van de burgemeester vertelt dat je vlakbij vijvers vindt waar je kan vissen. Ann had wel eenmaal een niet zo aangename ontmoeting tijdens het lopen. “Ik werd achtervolgd door een everzwijn. Ik ben toen hard weggelopen.”

Everzwijnen zijn niet de enige dieren die je er vindt. Je vindt er ook veel verschillende vogels, die je vaak hoort zingen. Daarnaast zie je konijnen, hazen en egels. Als je stil bent kan je in het bos een hert of ree zien.

Iets wat meteen opvalt als je het dorpje nadert is het vele groen rond Bazinval. Iedereen is het eens dat het forêt d’Eu een van de grootste pluspunten is. Dat bos omringt het dorp. Alle geïnterviewden gaan er graag wandelen. Ann vindt het leuk dat je daar nog uren in het bos kan wandelen zonder een huis tegen te komen. “In Vlaanderen lukt dat niet meer. Wij gaan dan ook veel wandelen tijdens onze vakantie.”

Wat ook opvalt in Bazinval zijn de vele bloemen. Zowel het gemeentebestuur als de bewoners doen moeite om hun huis of de straten mooi te maken met bloemen. Ann merkt op dat alle tuinen verzorgd zijn en dat zelfs de bovenste verdiepingen van veel huizen voorzien zijn van bloembakken. De vrouw van de burgemeester vertelde dat ze dat doen om het dorp mooi te maken. “De toeristen vinden het mooi en zeggen dat ook tegen ons.” Bazinval is dan ook een village fleuri. Een label dat je krijgt als je voldoende doet voor de natuur in je gemeente en deze mooier maakt door groen. Wat zeker ook bijdraagt is de wedstrijd in het dorp die de mooiste tuinen beloont.

Winkel op afstand
Geen enkel dorp is natuurlijk perfect, dus Bazinval ook niet. Een eerste probleem zou opgelost zijn. Vroeger had je niet overal in het dorp bereik met je gsm. Je moest soms een stukje wandelen om te kunnen bellen. De vrouw van de burgemeester zegt dat dat probleem nu opgelost is: “Er is een antenne geplaatst waardoor je in het hele dorp bereik hebt met je gsm.”

Een ander nadeel is er nog steeds: de winkels. Dat is misschien wel het grootste probleem. Omaric Tétu legt uit: “Er zijn geen winkels in ons dorp. Je moet al enkele kilometers rijden om boodschappen te doen. Je moet dan naar Gamaches.” De vrouw van de burgemeester vult aan: “Voor de dichtstbijzijnde supermarkt moet je al vier kilometer rijden. Als inwoners hebben we een bakker en slager die aan onze deur komt leveren, dus voor ons is dat geen groot probleem.” Toerist Ann vindt de afstand naar de winkel geen probleem. “We zitten niet zo ver van de gekende winkels en wij gaan wel graag naar de Franse supermarkt. Doordat we kamperen, gaan we elke dag naar de winkel en zo zie je wel de streek en haar gewoontes. Ik vind het belangrijk om die op reis mee te krijgen. We gaan ook vaak naar de markt en kopen regelmatig streekproducten.”

Dus zijn citytrips je ding niet, wil je rust of wil je echt contact met de inwoners van je vakantiebestemming? Denk dan wanneer je je volgende reis plant eens aan dit dorp. Het ligt op amper 300 km van Brussel, dus je bent ook nog niet zo lang onderweg als naar New York. Je kan het natuurlijk ook combineren met zo’n must see en er onderweg naar Londen of Parijs verblijven.

Geef een reactie