Je bekijkt nu VSOA tevreden met nieuwe procedure voor geweld tegen politie
foto: Guuzjo

VSOA tevreden met nieuwe procedure voor geweld tegen politie

Minister Van Justitie Vincent Van Quickenborne verstrengt de procedure voor geweld tegen de politie. De dader wordt nu fysiek voorgeleid en er zullen geen zaken meer geseponeerd worden. Bij politievakbond VSOA zijn ze hier tevreden mee, maar zien ze ook nog verbeterpunten.

Minister Van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) verstrengt de procedure voor geweld tegen de politie. Als een agent minstens één dag werkonbekwaam is, moet de dader fysiek voorgeleid worden bij de procureur. Nu gebeurt dat nog vaak telefonisch. Ook zouden dergelijke zaken via het snelrecht berecht worden. Verder zouden er geen zaken meer geseponeerd worden, wegens niet prioritair of onvoldoende personeel.

Bij politievakbond VSOA zijn ze tevreden met de nieuwe procedure. Ondervoorzitter Vincent Houssin legt uit waarom: “we vragen al meer dan tien jaar voor een lik-op-stukbeleid. Die nultolerantie heeft zowel van ons als van de politiek veel moeite gekost. Minsisters zoals Turtelboom en Geens probeerden voor een strenger beleid te gaan. Maar eind vorig jaar stelden we vast dat het aantal seponeringen na de omzendbrief in 2017 niet afnam. Alle parlementairen waren geschokt dat het nog steeds om 30 tot 40 procent ging. Nu er is altijd een gevolg bij slagen en verwondingen”

Maar ook op andere vlakken kan het volgens Houssin beter “Wij gaan verder in ons voorstel: ook bij andere vormen van geweld tegen politie, zoals weerspannigheid (elke aanval of verzet met geweld of bedreiging tegen een agent), moet er een gerechtelijk gevolg zijn. Bij gewone weerspannigheid kan je bijvoorbeeld voor een onmiddellijke inning kiezen zodat de parketten niet overstelpt raken, maar er ook geen straffeloosheid is. Maar gewapende weerspannigheid moet voor de rechtbank komen wegens de zwaarwichtigheid. We gaan ons voorstel aan de minister van justitie bezorgen om daar ook een stuk verder in te gaan.”

“Maar er zijn ook de slachtoffers. Zij moeten betere rechtsbijstand krijgen. De wetten en teksten bestaan, maar in de praktijk loopt het soms mis met en de schadeloosstelling en het toekennen van een raadsman. Ook moeten agenten soms nog zelf hun dossier samenstellen en het proces verbaal opstellen. Voor een betere uitvoering verwachten we een protocol dat duidelijk maakt wie wat doet. Wie stelt het pv op, wie neemt het verhoor af, hoe moet het dossier er inhoudelijk uitzien? Maar het invullen van de papieren voor de verzekeringsmaatschappij of voor de procedure voor de Gerechtelijk geneeskundige dienst die de blijvende invaliditeit bepaalt,” aldus Houssin.

“Ook voor de medische kosten bij arbeidsongevallen zijn er soms nog problemen. In de meeste gevallen moeten politiemensen zelf hun medische kosten voorschieten. Bij ernstige arbeidsongevallen zijn bijzondere medische ingrepen nodig. De meeste overheden zijn herverzekerd tot aan de RIZIV-tarieven. Dat betekent dat de mensen zelf een stuk van de medische zorgen moeten betalen en die supplementen kunnen hoog oplopen”, aldus Houssin.

Geef een reactie