Je bekijkt nu DS Audio: een podcast in de kinderschoenen

DS Audio: een podcast in de kinderschoenen

Podcasts zijn hip, dus ook de printmedia springen op de kar. De Standaard doet dat met DS Audio. Dit audioverlengstuk van de krant gaat dieper in op de actualiteit met achtergrond en persoonlijke verhalen bij het nieuws.

DS Audio heeft voor ieder wat wils. Als je politiek interessant vindt, luister je naar de afleveringen daarover. Krijg je daarentegen liever achtergrond over cultuur, dan kan dat ook. Voor de sportliefhebbers is er ook af en toe een aflevering. Je kan dus alle afleveringen luisteren en over verschillende onderwerpen bijleren of je kan kiezen voor jouw voorkeuren.

Qua vormgeving past de podcast bij de krant. De Standaard is een kwaliteitskrant met een eerder hoogopgeleid doelpubliek. Die luisteraars verwachten dus geen gekke jingles of grapjes en dat heeft DS Audio door. De podcast bevat weinig tierlantijntjes en randverhaaltjes. De focus ligt op de kern: achtergrond brengen bij de actualiteit.

Dat de weinige achtergrondgeluidjes slecht gebruikt worden, is een minpunt. Ze lijken er soms willekeurig ingegooid. Ook zijn ze niet altijd passend. Bij de podcast over Marengo, een grote misdaadzaak in Nederland, lijken de makers met het geluid spanning te willen inbouwen. Maar door de willekeurige plaatsing krijg je eerder een kolderiek effect.

Daarnaast zijn de gasten in deze podcast regelmatig eigen journalisten. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar soms lijkt het op gemakzucht. Een voorbeeld is de podcast over wokeness. Daar was de gast een cultuurjournaliste, terwijl een expert mogelijk boeiender was geweest. Nu krijg je veel ‘ik denk’ en ‘volgens mij ‘in de plaats van echte feiten. Voor Nederlandse onderwerpen is er een Nederlandse gast en af en toe kiezen de makers voor een expert. Wat zij vertellen brengt vaak meer bij dan de journalist van de eigen krant.

Een ander storend element, is de reclame. Voor mij was het de eerste keer dat er zo opvallend reclame dat er zo’n onderbreking is. Het is logisch vanuit marketingoogpunt, maar haalt de luisteraar wel even uit het verhaal.

Ook de valse gesprekken kunnen storend zijn. Door het verschil in opname merk je dat de journalisten niet samen zaten en dat de host zijn deel waarschijnlijk achteraf (opnieuw) insprak. De gemiddelde luisteraar zal hier weinig of geen last van hebben, dus laat het geen reden zijn om DS Audio niet uit te testen.

De Standaard gebruikt deze podcast om extra achtergrond te geven bij de actualiteit. Voor de makers een audioverlengstuk van de krant handig omdat er minder beperkingen zijn. De makers kunnen gebruik maken van geluidsfragmenten en ze kunnen veel uitgebreider ingaan op onderwerpen dan in de krant.

Maar ook voor de luisteraars is een podcast rond de actualiteit handig. Een podcast vraagt om minder aandacht dan een krant en velen luisteren hiernaar tijdens het pendelen of sporten. Je krijgt dus extra nieuws mee terwijl je iets anders doet. De inhoud van deze podcast is divers, dus je krijgt heel wat info over verschillende onderwerpen mee terwijl je iets anders kan doen.

Deze podcast speelt handig in op het doelpubliek, zowel in vorm als inhoud. DS Audio kan uitgroeien tot een sterke podcast in zijn soort, maar moet daarvoor nog stappen zetten. Als de makers verder kijken dan de eigen redactie en ze geluidstechnische stappen maken, heeft deze podcast potentie.

DS Audio is te vinden in je podcastapp of op op de site van De Standaard.

Geef een reactie