Balkanlanden zoals Servië en Slovenië staan bekend als top in het basketbal. In België moet zeker de damesploeg niet meer onderdoen voor de Balkannaties. Door bijvoorbeeld de manier waarop we supporteren voor onze voetbalploegen, of de aanwezigheid van Balkanlanden in de top van alle vormen van het basket zou je kunnen denken dat we heel erg van elkaar verschillen. Maar op basketbalgebied lijken we meer op elkaar dan we op het eerste gezicht zouden zeggen
Eind november wonnen de Belgische heren (wereldranglijst nummer 36) hun eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK basketbal. Topland Servië (6e op de wereldranglijst) ging in Bergen voor de bij l. Ook de Belgian Cats (6e op de wereldranglijst) moeten niet onderdoen voor hun Servische collega’s, die je op plaats tien terugvindt.
Servië heeft zowel een sterk mannen- als vrouwenteam. De dames werden bij voorbeeld vierde op de meest recente olympische spelen en zijn het tiende land op de wereldranglijst. De heren hadden ook geen slechte Olympische Spelen, want zij raakten tot in de halve finale. In het verleden behaalden de teams al medailles op EK’s, WK’s en Olympische Spelen. En dan is er nog het vrij nieuwe 3×3 basketbal. In die discipline namen de Servische heren het brons mee uit Tokio, ten koste van de Belgen.
Die goede resultaten dragen bij aan de populariteit van het basketbal in Servië, zo vertelt Ivana Katanic, de Servische pointguard van Kangoeroes Basket Mechelen. “We zijn gekend als basketbalnatie, omdat zowel de dames als de heren goed spelen. Mensen respecteren ons meer door de medailles die we wonnen.
Dames en Heren
Net zoals in veel sporten is er nog een verschil tussen vrouwenbasket en mannenbasket. In België krijgen de Cats veel aandacht door hun goede resultaten. Als je naar het aantal artikels het voorbije jaar kijkt, werden zij dubbel zoveel genoemd als hun mannelijke collega’s die minder presteren. Zoals overal helpen goede resultaten om aandacht voor een sport of ploeg te krijgen. Voor de nationale basketbalcompetitie is de media-aandacht anders. Er is aandacht voor de dames, maar die is minder, dan voor de heren.
In Servië merkt Katanic dat er vooral veel publiek is voor herenwedstrijden. De dames ontvangen in de competitie minder toeschouwers. Nu ze naar een Belgische ploeg trok, merkt ze datzelfde verschil bij wedstrijden.
De cijfers van Basketbal Vlaanderen tonen aan dat de het aantal leden stijgt. In 2020 hadden ze 49.186 leden. Ter vergelijking Voetbal Vlaanderen heeft er met 283.000 leden bijna zes keer zoveel. We boeken dus resultaten, maar hebben niet zoveel spelers. Ook in Servië is dat het geval, vertelt Katanic: “Basket is een belangrijke sport, maar we hebben niet veel spelers. We hebben evenveel clubs als België, het is dus niet zo dat elk kind basketbal speelt. Ik ben zelfs niet zeker dat één vijfde van de kinderen basket. Ik denk dat het aantal vergelijkbaar is met België.”