Je bekijkt nu Sporten in de schaduw: Senna Dewulf – Ballet
bron: Pixabay

Sporten in de schaduw: Senna Dewulf – Ballet

Zonder het coronavirus zat Senna Dewulf nu in Rusland. Vandaag studeert hij opnieuw aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Daar werkt hij hard aan zijn danscarrière en om zijn middelbareschooldiploma te halen.

Voetbal
Senna wou niet altijd ballerino worden: “Ik droomde lang van een voetbalcarrière. Via een vriend kwam ik in een dansschool terecht. Daar liep het een beetje uit de hand. Acht jaar later doe ik het nog even graag. Ik denk niet dat ik ooit nog iets anders zal willen doen.”

Hij begon met hiphop. “Als jongen ben je een beetje bang voor de reacties dus wil je het stoerste doen, maar hiphop lag me niet zo. Toen een dansleerkrachte zei dat ik het perfecte lichaam had voor ballet ging ik op haar aanraden auditie doen in Antwerpen. Door die kans te grijpen ben ik erin gerold. Ik ben echt blij met die keuze want ik doe het enorm graag”, vertelt Senna. Daar begon ook de droom om er zijn job van te maken. “In Antwerpen is het de bedoeling om van ballet je beroep te maken. Ik wil één van de besten worden en er mijn werk van maken.”

Nu danst Senna elke week ongeveer 30 uur. Daarnaast krijgt hij nog standaardvakken. “In het begin is het aanpassen, maar na een bepaalde tijd vergeet je zelfs dat woensdag voor anderen een halve dag is. In Rusland had ik ook op zaterdag school en na een tijdje raak je dat gewoon. Als je iets graag doet, is niets te veel.”, aldus Senna.

Alsof dat nog niet druk genoeg is, combineerde Senna zijn studies jarenlang met Latin, Latijns-Amerikaanse dans.  “Mijn danspartner en ik stopten vorig jaar toen ik naar Rusland vertrok. Maar anders zou vorig jaar waarschijnlijk ons laatste jaar geweest zijn, want weebei druk met school en audities.” Ook met deze stijl amuseerde hij zich: “Ballet is mijn grote liefde, maar Latin is toch bijna hetzelfde. Ik danste met mijn beste vriendin en we hadden veel plezier. We werkten er keihard voor en we deden het gewoon graag.”

Rusland
“In 2019 koos ik voor een balletstage in Rusland. Ik kon ook naar Monaco of Alicante (Spanje) gaan. Het was mijn droom om in Rusland te dansen, dus ik koos daarvoor. Het is het topland voor ballet, daar is ballet wat voetbal hier is. Dat ik kon blijven maakt het mooier en het toont dat mijn beslissing juist was. Ik vertrok naar Rusland om daar te blijven, maar had niet verwacht dat het ook zou lukken. Ik had het gevoel dat de andere jongens beter waren. Dat was ook zo, maar ik was wel iets jonger en blijkbaar vonden ze dat ik het meeste groeipotentieel had.”, vertelt Senna

“Ik kreeg hun keuze te horen op mijn verjaardag. Dat was een emotioneel moment. Het was mijn eerste buitenlandse stage zonder mijn ouders. Daarnaast kwam alles waar ik al jaren voor werk een beetje samen. Ik verwachtte het niet, dus het moest eerst allemaal nog een beetje binnenkomen. Dat gebeurde pas de dag erna en toen voelde het nog beter.”

Maar daarna kwam het moeilijke deel: beslissen. “Ik was enorm blij met die kans, maar het was ook een lastige periode. Ik moest heel snel beslissen en had maar twee dagen om echt met mijn ouders te praten. Het maakte de stage niet makkelijker. Misschien hadden ze het beter op het einde verteld. Ik snap dat ze dat op mijn verjaardag wilden doen, maar ik zat daar de hele tijd mee in mijn hoofd. Ik heb daardoor niet 100% kunnen genieten van de stage. Tijdens het dansen dacht ik er niet aan, maar een groot deel van mijn ontspanningsmomenten dacht ik na”

“In het begin was het zeker niet makkelijk omdat je zeer lang weg bent van huis en de taal en cultuur helemaal anders zijn. Ik begreep ook geen woord Russisch. Ik kon alleen een heel klein beetje lezen toen ik aankwam. Daar nam ik lessen waardoor ik het beter begrijp. Russen zullen je ook niet snel opnemen in hun groep als je de taal niet spreekt. Hier in Antwerpen zijn we echt hecht met onze buitenlanders.

Daarnaast blijft lang van huis zijn moeilijk. In Antwerpen ben ik ook een hele week weg van huis en daar vind ik dat niet zo erg meer. Ik hoop dat ik dat ook nog kan hebben in het buitenland. Tijdens het dansen en trainen is dat geen probleem. Op de momenten waarop je stilvalt en je niets te doen hebt, begin je te denken over thuis.”

“Ik beleefde al veel mooie momenten, maar in Rusland beleefde ik mijn allermooiste. Ik mocht toen in De Notenkraker meedansen in het Mariinskitheater, het theater van de compagnie waar ik van droom. Het was een van de weinige momenten waarop ik stress had voordat ik het podium op moest. Je weet niet wat ze daar verwachten van een voorstelling en dat theater is groot.”

Twijfel
“Ballet is fysiek enorm zwaar. Mensen denken dat ballet traag en rustig is, maar vooral als jongen heb je sprongen en die zijn redelijk explosief. Wij moeten controle hebben over ons hele lichaam, anders beweeg je niet zoals het moet. Bij voetbal moet je een bepaalde controle hebben over je voeten. Ballet is zeker een zwaar onderschatte sport.”

Sport is niet altijd makkelijk. “Je hebt periodes dat het minder gaat en dat het niet juist aanvoelt. Op mindere dagen vraag je je soms af of het wel goed komt. Je begint af en toe te twijfelen aan jezelf. Dat valt gelukkig mee omdat ik weet dat ik er hard voor werk. Dat is de enige manier om ergens te raken.”

“Mensen hebben waarschijnlijk hun mening over een jongen die ballet doet, maar het raakt me niet. Nu krijg ik enkel positieve reacties omdat ze zien dat ik hard werk. Ik laat heel veel dingen voor dans en mensen krijgen daar respect voor. Naar negatieve reacties luister ik ook niet.”

“De balletwereld is geen gemakkelijke wereld. Vooral bij de meisjes is er veel concurrentie. Dat gaat van slecht praten over elkaar tot echt proberen te saboteren. Achter de schermen gebeuren er veel ergere dingen dan mensen eigenlijk weten.”

Senna zit in zijn laatste jaar van het middelbaar en kijkt dus al naar de toekomst. “Ik ben bezig met audities voor verschillende compagnies. Ook doe ik auditie bij andere scholen om mij verder te specialiseren als ik door corona geen job vind. Rusland is nog steeds een optie, maar als ik in een compagnie raak zal ik daar waarschijnlijk voor kiezen. Je hebt maar een carrière tot je 40ste.”

 

BIO SENNA DEWULF
Geboren op 4/07/2003 in Izegem.

Studeert sinds 2016 aan Koninklijke Balletschool Antwerpen.
Studeerde in 2019 aan Vaganova Ballet Academy in Sint-Petersburg (Rusland).
Belgisch kampioen Latin Dance bij de -16 en de -30-jarigen met Lisa Dewaele in 2018.

Geef een reactie