Je bekijkt nu House of Talents Kortrijk Spurs – Tarbes Gespe Bigorre

House of Talents Kortrijk Spurs – Tarbes Gespe Bigorre

Na 25 jaar werd er nog eens Europees gebasket in Kortrijk. Op 22 september 2021 namen de dames A van House of Talents Kortrijk Spurs het op tegen de Franse topclub Tarbes. Voor de club mocht ik met coach Benny Mertens en speelster Eva Devliegher vooruitblikken. Ook had ik een gesprek met Ilse Nuyttens. Zij was een er 25 jaar geleden bij  als speelster van Soubry Kortrijk.

Benny Mertens: We moeten maximaal genieten!

De coach van dames A, Benny Mertens, heeft zin in de confrontatie met Tarbes. “Het is een unieke gebeurtenis voor iedereen. Een Europese wedstrijd is altijd speciaal en maar weinig dames in Vlaanderen kunnen zeggen dat ze op dat niveau speelden. Het is ook een beloning voor het harde werk van de voorbije jaren.”

Na 25 jaar wordt er weer Europees gespeeld en met de steun van de supporters moet het een extra speciale wedstrijd worden. “Hopelijk kan het publiek ons naar een ander niveau dragen. Tarbes is sterker dan wij en komt uit één van de beste competities ter wereld. Zij hebben een team met 14 of 15 profs, terwijl onze speelsters vaak ook nog werken of studeren. Voor hen is een ritme van twee wedstrijden per week niet zo evident. De steun van het publiek is een belangrijke extra, want het zal toch thuis moeten gebeuren.”

Tegen Tarbes wil Benny vooral de waarden van het team zien. “We moeten vechtlust tonen, plezier hebben en spelen als een team. Ik hoop dat we zo lang mogelijk kunnen meedoen en wat spanning in de wedstrijd kunnen brengen. Daarnaast moeten we ook maximaal genieten.”

 

Eva Devliegher: Winnen wordt moeilijk, maar we doen ons best.

Volgens speelster Eva Devliegher moet de ploeg vooral genieten: “Voor veel meisjes is het hun eerste Europese wedstrijd en voor mij is het ook al een tijdje geleden. Het is een leuke ervaring en ik krijg wel wat vragen van medespeelsters over hoe het zal zijn. De sfeer zal anders zijn dan tijdens een wedstrijd in de Belgische competitie en de verplaatsing met het vliegtuig is ook speciaal. We moeten als ploeg naar deze unieke kans toeleven”

Eva is er zich van bewust dat ze tegen een stevige tegenstander uitkomen. “Tarbes is een topploeg uit een veel hogere competitie. Het wordt ook mentaal een zware wedstrijd en stel dat we thuis met grote cijfers verliezen, dan wordt de terugwedstrijd lastig. Winnen zal moeilijk zijn, maar we doen ons best. We gaan vooral genieten van alles rond de Europese wedstrijden.”

 

Ilse Nuyttens gaat 25 jaar terug in de tijd.

Een kwart eeuw geleden werd er voor het laatst Europees gebasket in Kortrijk. Ilse Nuytens die ‘speelster van het jaar’ werd in 1994 en 1995, speelde toen mee tegen Galatasaray. Zij herinnert zich vooral alles rond de wedstrijd. “Vooral de emoties en de kick zijn me bijgebleven. Onze fans maakten spandoeken en leefden volledig mee. De ambiance in de cafetaria was na een Europese wedstrijd nog beter. Thuis speelden we niet zo goed maar door de sfeer werden we beter. Het was een fantastische ervaring. Tijdens de uitwedstrijd speelden we supergoed en waren er veel supporters. Er waren ook veel regeltjes waaraan we ons moesten houden. Zo voldeden onze schoenen bijvoorbeeld niet omdat we allemaal met dezelfde kleur moesten spelen.”

Met de speelsters van toen heeft Nuytens niet zo veel contact meer. “Ann Van Doren is een zeer goede vriendin gebleven en Katia Torfs zag ik onlangs terug op een reünie van Aalst. We zijn er na de topjaren bij Kortrijk samen gaan basketten. Het is leuk om oud-ploegmaats terug te zien.”

De dames van House of Talents Spurs volgt ze niet actief op. “Ik sport zelf nog te graag en stopte daarom ook na enkele jaren met coachen. Ik ben wel benieuwd hoe het nu met de dames gaat. Een reünie met de speelsters van toen zou ik wel leuk vinden.”

Geef een reactie